• Huiseigenaren moeten misschien wel een jaar langer wachten als ze hun woning willen isoleren en dat gaat duizenden euro’s meer kosten.
  • De Raad van State bepaalde dat woningeigenaren en isolatiebedrijven goed moeten onderzoeken of er vleermuizen in de spouwmuren zitten voordat ze een huis isoleren.
  • Hoeveel de kosten dan oplopen door het ecologisch onderzoek hangt volgens de zegsman af van het soort woning en hoe oud het is.

Huiseigenaren moeten een jaar langer wachten als ze hun woning willen isoleren en dat gaat duizenden euro’s meer kosten, vreest branchevereniging Vereniging Eigen Huis (VEH). De Raad van State bepaalde woensdag dat woningeigenaren en isolatiebedrijven goed moeten onderzoeken of er vleermuizen in de spouwmuren zitten voordat ze een huis isoleren.

De zaak liep tussen een isolatiebedrijf en het provinciebestuur van Utrecht. De provincie legde het bedrijf vier jaar geleden een dwangsom op en had de onderneming opgedragen ecologisch onderzoek te doen naar de aanwezigheid van vleermuizen. Het bedrijf was het daar niet mee eens en spande een rechtszaak aan. De uitspraak van de Raad van State heeft volgens de VEH ook gevolgen voor eigenaren van bestaande woningen.

Hoeveel de kosten oplopen door het ecologisch onderzoek hangt volgens de zegsman af van het soort woning en hoe oud het is. Bij een oude boerderij zal het prijskaartje hoger zijn dan bij een relatief nieuw rijtjeshuis. Onder meer een groot tekort aan ecologen voor onderzoek leidt tot vertraging, stelt de VEH.

De vertraging en hogere kosten voor het onderzoek kunnen ervoor zorgen dat sommige huiseigenaren besluiten hun woning helemaal niet te isoleren. “Dat is onze grootste zorg”, zegt een woordvoerder. Volgens hem zijn veel koop- en huurhuizen nog niet geïsoleerd of moet het isolatiemateriaal vervangen worden. Om hoeveel huizen het gaat, is hem niet bekend. De VEH zegt dat huiseigenaren het beschermen van kwetsbare natuur, waaronder vleermuizen, ook belangrijk vinden.

Uitspraak 'op gespannen voet met de verduurzamingsopgave'

De uitspraak heeft minder invloed op woningcorporaties, zegt een woordvoerster van hun koepelorganisatie Aedes. Woningcorporaties doen volgens haar al onderzoek als er mogelijk vleermuizen zijn. De uitspraak zorgt hooguit voor een klein beetje extra vertraging, laat ze weten. "We gaan ervan uit dat provincies en gemeenten nu scherper controleren of de juiste methodiek wordt toegepast." Wel staat de uitspraak volgens haar "op gespannen voet met de verduurzamingsopgave".

Vooral kleine dwergvleermuizen kruipen vaak in spouwmuren. Als die worden volgespoten met isolatiemateriaal, is dat slecht voor de beestjes. Ze kunnen er zelfs aan doodgaan. Bij onderzoek met een camera is de kans groot dat ze over het hoofd worden gezien, want een dwergvleermuis is maar zo groot als een luciferdoosje.

Eén manier om hiermee om te gaan, is ecologisch onderzoek laten doen door een deskundige. Dat maakt isolatie wel veel duurder. Er zijn ook andere opties. Zo kunnen gemeenten op hun grondgebied onderzoek uitvoeren en maatregelen treffen om vleermuizen in stand te houden. Vervolgens kan de provincie voor die hele gemeente een ontheffing verlenen. Dan is duur ecologisch onderzoek per woning niet nodig. Over deze werkwijze geven de rechters geen oordeel, maar ze leggen hem wel uit.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt in een reactie dat het grootschaliger onderzoek landelijk wil uitrollen. Daar is nu al 44 miljoen euro voor uitgetrokken. De regeling ligt nu voor ter consultatie: belanghebbenden kunnen erop reageren tot 9 september.